Analysis

Wikileaks: Средбата од 14 декември 2009 на заменик секретарот Стаинберг (STEINBERG) со шпанскиот министер за надворешни работи Моратинос

Депешата [09STATE129193] од 17 декември 2009 со потекло од Министерството за внатрешни работи (Secretary of State) класифицирано како доверливо (CONFIDENTIAL) а потпишано од Клинтон, е со наслов:

Средбата од 14 декември 2009 на заменик секретарот Стаинберг (STEINBERG) со шпанскиот министер за надворешни работи Моратинос

Министерот за надворешни работи на Шпанија, Моратинос, побарал средба со заменик секретарот Стаинберг за да ја дискутира ситуацијата во Западен Балкан. Тој ја потврдил шпанската поддршка за Бутмирскиот процес (Butmir process) и побарал благослов од САД за предложената средба во Мадрид на босанските и регионалните лидери. Рекол дека Шпанија ќе заземе не-попречувачки однос кон Косово за време на шпанското претседателство со ЕУ во првата половина на 2010. Заменик секретарот на Америка ја подвлекол важноста на преговорите на босанските партии во Сараево, како и посветеноста на САД на интеграциите на Србија во Евро-атланските структури.

За време на средбата се зборувало за Македонија, и Министерот Моратинос рекол дека скоро имал средба со грчкиот премиер Папандреу, на која Папндреу укажал дека е подготвен да тргне кон решавање на проблемот со името со Македонија. Заменик секретарот Стаинберг потврдил дека слушнал такви извештаи и од други страни и дека премиерот Папандреу треба брзо да дејствува во спорот со името. Исто така сугерирал дека премиерот Папандреу и премиерот Груевски треба да работат еден со друг директно, без посредници. Рекол дека се надева дека двете страни ќе најдат решение, бидејќи се веќе направени мали чекори кон прогрес. Подвлекол дека ЕУ треба цврсто да застане во поддршка на евентуалното решение до кое би се дошло.

Wikileaks: Македонија: нов национален акциски план за решение со преостанатите бегалци од кризата во Косово

Депешата [09SKOPJE621] од 23 декември 2009 е испратена од амбасадата во Скопје, а напишана од Рикер, се води како некласифицирана и има наслов:

Македонија: нов национален акциски план за решение со преостанатите бегалци од кризата во Косово

Десет години по доаѓањето на речиси 350.000 бегалци во Македонија од Косовската криза, Владата на Р. Македонија заедно со УНХЦР Скопје работи на создавање решение за останатите околу 1.600 бегалци и баратели на азил, речиси сите етнички Роми. Во октомври Владата отворила центар за бегалци и донела национален акциски план за интеграција на бегалците до ноември, обезбедувајќи речиси еден милион евра за програмата во 2010. Иако продолжуваат плановите за интеграција, зголемен број бегалци сакаат да се вратат на Косово (од 50 годишно бројот е покачен на 300). Причината за тоа се гледа во независноста на Косово и зголемените интернационални фондови за помош. УНИХЦР Скопје развило стратегија за наоѓање решение на бегалците, а македонските закони за беглаци и баратели на азил се подобриле, со донесување на Новиот закон за бегалци во Парламентот, кој е според сите стандарди на ЕУ и ОН за азил и времена заштита.

Wikileaks: Macedonia-Greece name issue Амбасадорот до Друцас: покажете му на Вашингтон дека можете

Депешата [10ATHENS77] од 3 февруари 2010 е напишана во амбасадата во Атина, класифицирана е како тајна (secret), потпишана е од амбасадорот Daniel V. Speckhard а има наслов:
Амбасадорот до Друцас: покажете му на Вашингтон дека можете

Кратко резиме:
На средбата од 20 јануари помеѓу амбасадорот Speckhard и грчкиот министер за надворешни работи Димитри Друцас, американскиот амбасадор го предупредил Друцас дека мора да му покаже на Вашингтон дека е способен да се соочи со отворените регионални проблеми. Тој го советувал да се подготви да зборува за деталите околу Македонија; какво решение Грција може да понуди за Кипар, и за Турција. Друцас рекол дека се надева оти Вашингтон гледа дека Папандреу прави напори во грчко-турските односи, а како и во случајот со Турција, така и со Македонија, Папандреу се обидува да воспостави лични односи за да се решат споровите. Турција останува приоритет во надворешната политика, а грчката порака до Македонија пред ЕУ средбата во декември била дека „се подготвени, ако и другата страна е подготвена“, но не виделе вистински напор од Македонија за изнаоѓање решение. Друцас ги опишал средбите со македонскиот министер за надворешни, Милошоски, како пријателски и топли. Рекол дека ако треба да испрати само една порака до Скопје, тоа би било да се избегнуваат јавни изјави кои ќе ги нарушат билатералните односи.

Wikileaks: Македонија: Охридски рамковен договор

Депешата [10SKOPJE6] е испратена на 6 јануари 2010 од амбасадата во Скопје и е напишана од NAVRATIL, се води како некласифицирана UNCLASSIFIED, и има наслов:
Македонија: Охридски рамковен договор

Кратко резиме:
Веќе осум години Охридскиот рамковен договор е клучен инструмент за меѓуетничка хармонија во Македонија. Иако има нецелосна имплементација, се уште е активно средство за намалување на ризици од следен граѓански конфликт. Депешата дава информации за околностите кои довеле до потпишување на Охридскиот рамковен договор, кратко резиме на договорот и како тој се имплементира до денес.

Wikileaks: MACEDONIA: POST SUPPORTS 1206 PROPOSAL FOR EMBEDDED OPERATIONAL MENTOR AND LIASON TEAM (OMLT) EQUIPMENT SET

Депешата [10SKOPJE8] од 6 јануари 2010 испратена од скопската амбасада, како некласифицирана, а напишана од NAVRATIL има наслов

MACEDONIA: POST SUPPORTS 1206 PROPOSAL FOR EMBEDDED OPERATIONAL MENTOR AND LIASON TEAM (OMLT) EQUIPMENT SET

Амбасадорот го поддржува барањето на Македонија за FY10 - "Embedded Operational Mentor and Liaison Team (OMLT) Equipment Set за единиците распоредени во ИСАФ мисијата во Авганистан. Македонија во моментот има 163 војника кои служат во ИСАФ, а до 1 април 2010 ќе распореди уште 79 војника како дел од Вермонтската национална гарда.

Wikileaks: MACEDONIA: COUNTRY TEAM ASSESSMENT FOR PROCURMENT OF NVDS AND CLOSE COMBAT OPTICAL DEVICES

Депешата [10SKOPJE9] од 6 јануари 2010 година испратена од скопската амбасада, напишана од Навратил (NAVRATIL), се води како некласифицирана и има наслов:

MACEDONIA: COUNTRY TEAM ASSESSMENT FOR PROCURMENT
OF NVDS AND CLOSE COMBAT OPTICAL DEVICES

САД донираат 80 уреди за ноќно гледање (Night vision devices - PVS-17A - 80) и 80 оптички уреди за блиски борби (Close combat optical sight - M68- 80) за поддршка на македонските воени сили кои се дел од Вермонтската национална гарда во Авганистан.

Донацијата е со цел да и се помогне на македонската армија (АРМ) во рамките на ИСАФ (интернационалните безбедносни сили) во Авганистан.

Според депешата, овие уреди не влијаат на воените сили во земјата, ниту ќе предизвикаат реакција од соседите. Нивната донација ќе им помогне на македонските сили во идентификување на пријателските воени трупи на САД и НАТО. Македонија веќе поседува III NVDs, и има безбедносно знаење и процедури потребни за работа со овие уреди, па тие не претставуваат ниту внатрешна закана. За работата со овие уреди ќе биде потребен само 10-дневен тренинг на 2 до 3 лица во земјата, а ќе го изведе регуларниот состав на САД во земјата. За оваа донација не се потребни дополнителни средства од земјата, бидејќи U.S. FY10 NDAA section 1206 authority ги донира уредите.

2011-06-23 Obama's Latest Afghanistan Speech: Bridging the Say/Do Gap to End the War

Those who read President Barack Obama’s speech will likely be reading to find hints of when the conflict might finally come to an end. Support for a pullout from Afghanistan is at an all-time high, according to a recent Pew Research Center poll. But, there is little reason to put much stock in the fact that ten thousand troops will be leaving Afghanistan this summer. Withdrawing a number of troops around July of 2011 was always part of a plan, a way of deftly managing public opinion.

When Obama went ahead and added thirty thousand troops, he knew, as shown in Bob Woodward’s book Obama’s Wars he had two years with the public. He understood the perils of escalating a war, as retired Lt. Gen. Karl W. Eikenberry,  retired Gen. James L. Jones and Lt. Gen. Douglas Lute all offered a level of dissent against Admiral Mike Mullen, Gen. David Petraeus and Defense Secretary Robert M. Gates. And, Obama allegedly told Vice President Joe Biden in private to oppose a big troop buildup but could not stand up to military brass. In the end, though, he was able to set a withdrawal timetable of ending the war by 2014.

2011-06-22 No Libyans allowed at ANSWER Libya Forum

Former congresswomen and Green Party presidential candidate has just returned from a fact finding mission to Libya. While there she talked [YouTube 03:31] with a Qaddafi supporter in the hospital after being injured by US/NATO bombing. He said "People in Germany have Hitler. People in Italy have Mussolini. It does not matter if they are good or not; they have [a] hero. Why [not] let us have [a] hero? We like him [Qaddafi]." McKinney responded "yeah, right."

The ANSWER Coalition sponsored nationwide speaking tour of Cynthia McKinney: Eyewitness Libya started in Los Angeles on Saturday, 18 June 2011. This was at the Immanuel Presbyterian Church on Wilshire where many progressive events take place. Almost two hundred people showed up. Among them was a group of about two dozen Libyans and Libyan-Americans, some of which clearly associated themselves with the Free Libya movement, the tricolor flag of the Libyan opposition was much in evidence not only as flags but as hats, scarfs and jackets. All these Libyans were clearly anti-Qaddafi.

2011-06-20 Democracy vs Mythology: The Battle in #Syntagma Square #greekrevolution #europeanrevolution

What is going on in Athens at the moment is resistance against an invasion — and this invasion is being justified with the extensive use of mythology.

By Alex Andreou, originally published on SturdyBlog

I have never been more desperate to explain and more hopeful for your understanding of any single fact than this: The protests in Greece concern all of you directly.

What is going on in Athens at the moment is resistance against an invasion; an invasion as brutal as that against Poland in 1939. The invading army wears suits instead of uniforms and holds laptops instead of guns, but make no mistake – the attack on our sovereignty is as violent and thorough. Private wealth interests are dictating policy to a sovereign nation, which is expressly and directly against its national interest. Ignore it at your peril. Say to yourselves, if you wish, that perhaps it will stop there. That perhaps the bailiffs will not go after the Portugal and Ireland next. And then Spain and the UK. But it is already beginning to happen. This is why you cannot afford to ignore these events.

Wikileaks: Македонија ќе придонесе во Reintegration Trust Fund

Во депешата [10SKOPJE40], која се води под некласифицирана, а е испратена од скопската амбасада и напишана од амбасадорот Рикер на 28 јануари 2010 година, под наслов:

Македонија ќе придонесе во Reintegration Trust Fund
(MACEDONIA WILL CONTRIBUTE TO REINTEGRATION TRUST FUND)

Wikileaks: Лидерот на ДУИ, Али Ахмети, за тензијата во коалицијата и за проблемот со името

Депешата [10SKOPJE52] испратена од скопската амбасада, напишана од амбасадорот Рикер на 4 февруари 2010 година, класифицирана како доверлива (Confidential), е со наслов:

Лидерот на ДУИ, Али Ахмети, за тензијата во коалицијата и за проблемот со името

Кратко резиме:

Лидерот на ДУИ, Али Ахмети, на средбата на 19 и 20 јануари 2010 год. му кажал на амбасадорот Рикер дека нема напредок во проблемот со името и дека постои конфликт во коалицијата поради разнишаните меѓуетнички односи. Ахмети истакнал дека грубото инсистирање на Груевски околу македонскиот идентитет го повредува ДУИ и дека етничките Албанци не се задоволни од коалицијата на ДУИ со Груевски. Иако фрустриран, Ахмети немал намера да ја напушти Владата, а спомнал дека неговата прва средба со претседателот Иванов била позитивна и прагматична.

Wikileaks: Евро-атланските напори остануваат блокирани

Депешата [10SKOPJE53] (некласифицирана UNCLASSIFIED), испратена од скопската амбасада и напишана од амбасадорот Рикер на 5 февруари 2010 во која американскиот амбасадор Рикер ги брифира сенаторите Воинович (Voinovich) и Шахин (Shaheen) за состојбите во Република Македонија е ИДЕНТИЧНА на содржината на депашата [10SKOPJE64] во која амбасадорот Рикер го брифира конгресменот Померојза состојбите во Република Македонија!

Wikileaks: Евро-атланските напори остануваат блокирани

Депешата [10SKOPJE64] од 11 февруари 2010 година (некласифицирана) ја напишал амбасадорот Рикер од скопската амбасада и во неа ги сумирал разговорите што ги имал со конгресменот Померој при неговата посета на Република Македонија под наслов:

Евро- атланските напори остануваат блокирани

Кратко резиме:

Амбасадорот Рикер на конгресменот Померој му рекол дека 1. американската долгорочна цел е Република Македонија да биде дел од ЕУ и НАТО, но интеграции се во застој поради проблемот со името; 2. Земјата има затегнати меѓуетнички односи; 3. Во земјата има проблеми со владеењето на правото, и со корупцијата; 4. Спори економски реформи.

Wikileaks: Рикер позитивно ја оценува Република Македонија во борбата против трговијата со луѓе

Кратко резиме:

Депешата [10SKOPJE69] претставува опсежен извештај на американскиот амбасадор во Република Македонија, Филип Рикер, за трговијата со луѓе во Република Македонија. Оценката на Рикер за заложбите на Владата за борба против трговија со луѓе е позитивна.

Wikileaks: Иванов: подготвени сме да ги жртвуваме македонските војници заради стабилизацијата на Авганистан

Кратко резиме:

Според депешата [10SKOPJE75] од 22 февруари 2010, откако бил известен дека учеството на македонските војници во Авганистан се соочува со поголеми ризици, претседателот Иванов истакнал дека македонските војници се подготвени за поголеми ризици и загуби во Авганистан, но од американските партнери побарал да се подготви стратегија за одговор кон домашните медиуми и кон јавноста околу можните загуби во Авганистан.

Потребата од стабилизација на Авганистан, според Иванов, е важна за Македонија поради две работи: (1) можноста авганистанските екстремни и радикални елементи да се префрлат во Западен Балкан; (2) поради опасноста од движењето на дрогите од Авганистан кон Европа. Воедно, претседателот Иванов ја истакнал својата разочараност од несериозниот пристап на некои европски лидери кон предизвиците на авганистанската безбедност.

Wikileaks: Американските сенатори го побрзуваат Груевски за проблемот со името

Кратко резиме:

Премиерот Груевски пред американските сенатори Воинович и Шахин ја повторил својата доследност за решавање на спорот со името и членството во НАТО, но истакнал дека спорот зависи од поддршката на интернационалната заедница и Америка, како и дека секое решение за проблемот со името мора да помине на референдум. Сенаторот Воинович, кој неодамна имал средба со грчкиот премиер Папандреу, го истакнал приоритетот во брзото решение со името, поради економската криза во Грција која го одвлечкува тамошното внимание од проблемот со името.

2011-06-16 WikiLeaks Bulgaria: Top Bulgarian General Exposed US Informer

by Novinite.com

Chief of Defense Gen. Nikola Kolev and Minister of Defense Nikolai Svinarov
Bulgaria's former Chief of General Staff, Nikola Kolev, currently Chief of Staff of President, Georgi Parvanov, has provided valuable information to the US Embassy in the beginning of 2003.

The revelation comes from an US diplomatic cable, stamped as Secret, dated January, 10, 2003 and titled "Squaring the Lawyer's Circle – Leading Figures in Bulgaria's Ruling NMSP Party Come under Attack." The cable is signed by CDA Roderick Moore.

The cable was released by WikiLeaks and provided to the project for investigative journalism www.bivol.bg. It brings out new details about key figures from the party of former King and Prime Minister, Simeon Saxe-Coburg, National Movement for Stability and Prosperity (NMSP)

According to the cable, "Gen. Kolev has leveled charges of corruption within the Ministry of Defense, MOD, in a (thus far) still secret report delivered to the President and senior MOD leaders."

Kolev's name has emerged in connection with now former NMSP Defense Minister, Nikolay Svinarov.

The cable further tells about the so-called "Gnome" wiretapping scandal involving the then Chief Prosecutor, Nikola Filchev, the Speaker of the Parliament, Ognyan Gerdzhikov, the leader of the NMSP Parliamentary group, Plamen Panayotov, the Interior Minister, Georgi Petkanov, and Svinarov – all except the latter, known to be part of the powerful Lawyers' Circle.

The cable alleges they were all close to Saxe-Coburg's "notorious former Chief of Staff, Stoyan Ganev."

According to the cable, Svinarov also had ties with "reputed organized crime figure, Vasil Bozhkov."

2011-06-15 Grand Jury Meets to Question WikiLeaks Supporters: 'Do You or Have You Ever Worked for WikiLeaks?'

A federal grand jury empanelled to investigate WikiLeaks meets again in Alexandria, Virginia today. David House, co-founder of the Bradley Manning Support Network, is expected to appear before the grand jury. He and others in the Greater Boston area have been subjected to this process, which seeks to embroil them in espionage charges for being linked to WikiLeaks.

It is a tired cliché, perhaps, but, with each new development in the investigation of WikiLeaks—in a process that might be considered a part of a larger war on WikiLeaks—more and more individuals are being made to answer the question, “Are you or have you ever worked for WikiLeaks?" (Soon they will be asked, "Do you or have you ever been supportive or sympathetic toward WikiLeaks?")

House has been targeted consistently by the government for the past months. His lawful association with the Bradley Manning Support Network, which was created to raise funds for the legal defense of Pfc. Bradley Manning, the alleged whistleblower to WikiLeaks now being held at Ft. Leavenworth, has transformed him into a marked man. In November 2010, Department of Homeland Security agents stopped House at O’Hare International airport as he was returning from Mexico.

2011-06-14 Torture Accountability After All?

Authored by Stephen Soldz.

Those of us who opposed the Bush administration torture program have been demoralized by the lack of accountability for the numerous abuses committed as part of that program. President Obama decried torture, and said he would end it, but he also said he wanted to "look forward, not back," apparently precluding investigations of the abuses committed by the previous administration.

The Obama administration has not merely refused to initiate criminal investigations of those who approved and ordered the Bush-Cheney torture program. They have declined even to support a Commission of Inquiry to explore what happened in a non-judicial forum. Further, the administration used every legal tool available including spurious arguments about national security in US courts and diplomatic pressure on foreign governments to stymie efforts at accountability through ethics complaints, domestic civil trials, and foreign criminal cases for the crimes committed by predecessors.

Over the last few years, as one avenue of accountability after another was closed, it looked as if the torture program would be protected as carefully by the Obama administration as it was by the Bush administration. The result, many feared, was that torture would remain an available tool of the state, to be dragged out by future administrations who could cite the lack of accountability for Bush torture by a Democratic administration as evidence of a bipartisan consensus that torture really isn't that bad. Many human rights experts have argued that future courts, too, could view the current lack of accountability as a legal precedent, potentially further shielding future torturers.

2011-06-13 CNN's 'WikiWars' Documentary Exploits Character of Julian Assange to Cast Doubt on WikiLeaks

Closely following the character of Julian Assange, founder of the pro-transparency media organization WikiLeaks, the recently aired CNN documentary, “WikiWars,” provides a presentation of the story of the organization with a prime focus on Assange’s character. It is another opportunity, like PBS’ Frontline documentary “WikiSecrets,” for a wide audience in the United States to get a better grasp of the nature of the organization.

That, perhaps, is what makes discussing this documentary important. There is no new information in this documentary, but, packaged together, the documentary uses Assange as a vector for communicating the idiosyncrasies of WikiLeaks to an audience. Whether legitimately done or not, viewers are able to hear Assange in footage obtained by the producers and also hear a handful of people, who have worked with Assange, discuss what he is like.

The documentary can be broken into the following parts: an introduction into the behavior and motivations of Assange, the founding of WikiLeaks (which highlights the work that impacted Kenya and Iceland), the release of the “Collateral Murder” video, the release of the Afghan War Logs that involved collaborating with the New York Times, The Guardian and Der Spiegel, the accusations of sexual assault that now find him under house arrest in the UK and the rise of a secret global force of cyber hacktivists known as Anonymous that have launched DDoS attacks in defense of WikiLeaks.

Larsen frames the story in the opening scene like this:

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer