Викиликс

Wikileaks: Евро-атланските напори остануваат блокирани

Депешата [10SKOPJE64] од 11 февруари 2010 година (некласифицирана) ја напишал амбасадорот Рикер од скопската амбасада и во неа ги сумирал разговорите што ги имал со конгресменот Померој при неговата посета на Република Македонија под наслов:

Евро- атланските напори остануваат блокирани

Кратко резиме:

Амбасадорот Рикер на конгресменот Померој му рекол дека 1. американската долгорочна цел е Република Македонија да биде дел од ЕУ и НАТО, но интеграции се во застој поради проблемот со името; 2. Земјата има затегнати меѓуетнички односи; 3. Во земјата има проблеми со владеењето на правото, и со корупцијата; 4. Спори економски реформи.

2011-06-04 WikiLeaks: Македонските избори: Владејачката партија победи - земјата губи

Претходните парламентарни избори во Македонија, одржани на 1.07.2008 годин.поминаа, со голем број груби прекршоци. Набљудувачите констатирале дека победата на владејачката и тогашната партија ВМРО-ДПМНЕ била постигната со цената на заплашување и насилство врз гласачите, со измами, со ставање на повеќе гласачки ливчиња од едно лице, или гласачки ливчиња од името на непостоечки гласачи. Терминот кој е употребен во извештајот на Американската амбасада од Скопје [08SKOPJE359] е "ballot-stuffing", што буквално значи "филовите со гласачки ливчиња" и е познат од средината на 19 век во САД, како едно од средствата за манипулација на резултатите од раните години на демократските општества и такви во примарената фаза на својот развој. И покрај повиците на меѓународната заедница и медиумите за слободни и фер избори и осудата на непопреченото спроведување, гласањето во Македонија е прогласено за нормално и законско од власта.

Во програмата детално се опишуваат случаи на убиства во изборниот ден, како и такви на попречување на граѓани да го искористат законското право на глас. Други биле директно заплашувани, откако побарале контакт да се пожалат на меѓународните набљудувачи. Амбасадорката, Џилијан Миловановиќ опишува и ги пренесува потреснате услови, поминаа изборите за парламент пред 4 година - масовно полнење на гласачки ливчиња и согорување на неудобни билтени; употреба на оружје; физички напади врз набљудувачи и државните службеници вклучени во изборите; уништување на цели изборни гласачки кути и гонене на меѓународни и локални набљудувачи на изборите, групни и семејни гласања и сл.

2011-06-03 Wikileaks: Владата во Скопје поттикнува "атмосфера на страв"

Image

Македонската влада на премиерот Никола Груевски и неговиот внатрешен круг систематски го користи правниот и репресивен апарат на државата, за да ги исклучи неистомислениците, открива американски дипломатски извештај добиен од Wikileaks и дели со Bivol.bg и EurActiv.com

Позадина

Тајните Извештаи на САД, добиени од EurActiv и сајтот за истражувачко новинарство бивол, кој објавува ексклузивни материјали на Wikileaks за Балканот, содржат информации за Груевски и неговото опкружување од владејачката партија ВМРО-ДПМНЕ, кои создаваат "атмосфера на страв" во земјата кандидат за Европската унија.

Филип Т. Рикер, амбасадор на САД во Скопје од септември 2008-ма година, пишува во извештаите од декември 2009-та, дека Груевски ги користел сеопфатните обвиненија за злоупотреби, против официалните членови на македонската политичка елита.

"Јавни апсења, притвори или истраги на сегашни и поранешни министри, партиски членови и членови на опозицијата.Ги постави под притисок македонските политичари да се воздржат од предизвици и критики кон владата на Груевски", пишува Рикер.

Дипломатите на САД во Македонија, исто така, го информираат Вашингтон дека до нив стигнале поплаки од невладини организации, чии членови биле повикани од полицијата на застрашувачки "информативни разговори".

"Покрај тоа, овие тактики се прикажани на македонската јавност како храбри напори на владата да се справи со корупцијата, а со тоа се оправдува јавната поддршка за овие злоупотреби", пишува амбасадор Рикер.

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer