2011-06-04 WikiLeaks: Македонските избори: Владејачката партија победи - земјата губи

Претходните парламентарни избори во Македонија, одржани на 1.07.2008 годин.поминаа, со голем број груби прекршоци. Набљудувачите констатирале дека победата на владејачката и тогашната партија ВМРО-ДПМНЕ била постигната со цената на заплашување и насилство врз гласачите, со измами, со ставање на повеќе гласачки ливчиња од едно лице, или гласачки ливчиња од името на непостоечки гласачи. Терминот кој е употребен во извештајот на Американската амбасада од Скопје [08SKOPJE359] е "ballot-stuffing", што буквално значи "филовите со гласачки ливчиња" и е познат од средината на 19 век во САД, како едно од средствата за манипулација на резултатите од раните години на демократските општества и такви во примарената фаза на својот развој. И покрај повиците на меѓународната заедница и медиумите за слободни и фер избори и осудата на непопреченото спроведување, гласањето во Македонија е прогласено за нормално и законско од власта.

Во програмата детално се опишуваат случаи на убиства во изборниот ден, како и такви на попречување на граѓани да го искористат законското право на глас. Други биле директно заплашувани, откако побарале контакт да се пожалат на меѓународните набљудувачи. Амбасадорката, Џилијан Миловановиќ опишува и ги пренесува потреснате услови, поминаа изборите за парламент пред 4 година - масовно полнење на гласачки ливчиња и согорување на неудобни билтени; употреба на оружје; физички напади врз набљудувачи и државните службеници вклучени во изборите; уништување на цели изборни гласачки кути и гонене на меѓународни и локални набљудувачи на изборите, групни и семејни гласања и сл.

"Неколку часа по завршувањето на изборниот ден Водачот на владејачката ВМРО - Груевски, рече дека изборите се "огромна победа за целата земја", се вели во извештајот на Миловановиќ. Ова мислење било кажано и во Триумфалниот говор на коалицискиот партнер Тачи, кој ги определил резултатите од спроведените така избори, како "најслаткиот победа". За разлика од владејачките, лидерот на ДУИ Али Ахмети изрази дијаметрално спротивно мислење, како го вика изборниот ден "крвава бања". Токму цврстата интервенција на Амбасадата е принудила властите да го уапсат Агим Красниќи, кој подоцна служи како откуп за сите злосторства.

Генерално изборите во Македонија се оцени како расипани и неодговорни на европските барања за демократија. Претпоставката на слична изборна практика е утврдено како пречка пред идното членство на земјата во ЕУ и НАТО.

Груевски сака целата власт

Само еден месец по изборите Миловановиќ испрати извештаи [08SKOPJE438] дека има доверливи информации од различни извори, дека Премиерот Груевски има намера да го промени Уставот на Р. Македонија и да го укине директното избирање на државата од народот. Програмата е со високо ниво на тајност SECRET / / NOFORN. Од напишаното се разбира, дека Груевски се обидува да протурка измени со кои сака да ги укине дирекното гласање за претседател и да го префрли во овластувањата на парламентот, каде што има парламентарно мнозинство. "Како со акција ќе го прекини јавниот избор на Претседателската институција, едена од ретките не коректни и биланси на владата во оваа млада демократија", размислува амбасадорката на САД. Таа признава дека тоа е долгогодишна цел на Груевски, кој со 82 пратеници веќе може да се постигне такво централизирање на власта во своја полза. Американската мислење е дека овие планови ќе а поткопаат демократијата во Македонија, а големата концентрација на власт во владејачката партија ќе и овозможи да наименуваат свои луѓе на клучните позиции, како Началник на штабот за одбрана, што ќе го ослабне цивилно-воената поделба во Министерството за одбраната. Според Американците, последиците ќе бидат фатални за целиот социјален развој на земјата. "Отстранување на директно избран претседател и натамошно ограничување на неговата независност, ќе го расчисти патот за моно-партискиот систем, која може да дејствуваат без оглед на опозициски политички ставови.", Предупредува Миловановиќ.

Таа инсистира пред Стејт департментот за политички инструкции и извршување на политичко влијание врз владејачката коалиција од страна на САД, за да се спречат слични тоталитарни амбиции на Груевски во повој. Јавно притисок имало и благодарение на авторитетот на САД, актуелниот Премиер на Македонија, се уште не стана официјално во диктатор од латино-американски тип.

Црвенковски - бескрупулозните, Иванов - слаб и наивен

Наследникот на Џилијан Миловановиќ во Скопје, Филип Рикер, прави темелно анализа на претходниот Претседател Бранко Црвенковски, чиј 5 година мандат истекува на крајот на мај 2009 година [09SKOPJE201]. Прави впечаток значењето што Амбасадата обраќа на лидерот на Социјалистичката партија и оценката која му е дадена: искусен и флексибилен политичар, многу спротиставени на политиката на Груевски и во исто време доволно бескрупулозните за да освои популарност со демагошки позиции. Црвенковски е самопрезентерец се и се прилагодува кон сите политичко-општествени трансформации. Тој е споредба со својот наследник Ѓорѓе Иванов - кој стои на другата крајност на политичката парадигма, според Рикер - зависен, наивен и удобен на премиерот Груевски.

Црвенковски е претставувал своите ставови за успешна македонска политика како "Трикрако столче", се наоѓа стабилност во 3-те темелот: етнички мир, економија и меѓународно учество. Тој отворено изјавувал дека Груевски не успеаја и во трите.

Спорот за името и евро-антланската интеграција

Претседателот Црвенковски генералено мисли за стратешки за името на премиерот Груевски, и со нашите совети кои го охрабруваат Груевски да не кажува "НЕ" на предлозите на Нимиц", забележува Амбасадорот Рикер. Од текстот се разбира, дека од разговорите водени со Претседателот на Македонија на дипломатско ниво, беше споменато дека Груевски, всушност, не сака да го реши спорот со Грција за името, туку да ги "замрзне" преговорите. Бранко Црвенковски признал дека бил разочаран и шокиран од скандалозното преименување на Аеродромот во Скопје на "Александар Велики". Тој раскажал пред амбасадорите дека веднаш откако слушнал за овие намери, и го прашал министерот за надворешни работи Милошоски, и тој исто така бил шокиран од веста. Откако сепак Милошоски разбрал дека Груевски приватно донесл одлука за промена на името, веднаш си го сменил мислењето.

Особено критично лидерот на СДСМ се изразил за т.н.. политика на Груевски: "Ние можеме да се справиме и без НАТО", предупредувајќи дека таквиот популизам не е корисна за Македонија од аспект на евро-атлантската интеграција. Од зборовите на претседателот, станува јасно дека политиката на Владата на Груевски дејствувала за алтернативен развој на Македонија надвор од ЕУ и НАТО, што е во основата на голем историски неуспех. Во основата на таквите "изолационистичка" ставови стоел Груевски, но Антонио Милошоски, исто така, полнење масло во огнот. На уво, Црвенковски му сподел на Рикер, дека го сметал Милошоски за попаметни од Груевски, подоцна бил изненаден и разочаран од трендот на Министерот за надворешни работи да е поголем "Груевски" од самиот Груевски во неговиот "изолационизам" и реакционерна политика.

Обраќајќи сериозно внимание на економските проблеми на државата и Распрскувањето на милиони за споменици, повторно во приватен разговор со амбасадорот, станало прашање како Груевски го "дои буџетот" во свој интерес, преку два главни протоколи. Едниот бил со братучеди му - браќа Миjалкови - Сашо / шеф на тајните служби / и Владимир / советник на шефот на царината Ванчо Каргов /. Другиот дел за одливот на државни пари е преку вицепремиерот и претставник на ММФ - Зоран Ставрески, заедно со претседателот на државниот електросистем - ЕЛЕМ.

Не на последно место во разговорите е посветено внимание на меѓуетничките односи, кои се многу деликатни токму во Македонија. Не се прави доволно за да се запре зголемувањето на етничките тензии, а во исто време се храни конфликти од Груевски, вклщчително и м / у завојуваните албански партии, со цел нивно полесно манипулирање.

Наследникот

Георги Иванов е определен директно како безличен политичар, без харизма. Премногу "академски", Иванов нема присуство на маса "и е без искуство во меѓународните преговори и пред странски соговорници. Во средби со амбасадорот, тој речиси и да не зборувал, а само кимал со глава. Ова впечаток за Ѓорѓе Иванов, го изразил и Али Ахмети, кој дури и како коалициски пратнер на Груевски го споделил со Амбасадорот Рикер доста лицемерни факти за владејачката партија. / линк /

Во извештајот треба резиме за политичката иднина на Црвенковски, по заминувањето на претседателската функција и очекуваните проблеми кои може да има тој како опозиција на диктаторски методи на Груевски / можност од притвор, или економски репресии /. Предизвиците кои очекуваат овој политичар во партиско и личниот однос, исто така, раскажаното во детали, што говори дека дефинитивно тој е предмет на разгледување на Владата на САД. Програмата завршува неслучајно со заклучок дека "Црвенковски е клучен играч, пред и по независноста на Македонија. Тој ќе биде една важна сила во македонската политика. Американците не кријат дека очекуваат токму од социјалистите да е турка евроатланската интеграција, ако се кренаа од пепелта во пораз. Спорот за името со Грција, исто така би претрпел одличен напредок, се наведува во анализата. "Црвенковски е искусен политичар и стратег и е решен да успее, а има и потенцијал да се опорави", завршува извештајот за поранешниот Претседател на Македонија и главен противник на Владата на ВМРО.

Коментар на Биволъ

Од направените анализи на ситуацијата во Македонија, се наметнува заклучок дека земјата се управува со цената на политички и полициски репресии, како и со цената на изборни нерегуларности. Управувањето на ВМРО и коалициските партнери не води државата на патот на евро интеграцијата и членството во НАТО, а ја вклучени во продлабочување се меѓународно изолација и демократски рестрикции внатре. Тотално преместување на насоките во политичкиот спектар се докажува од апсурдноста дека прогласувањето како "десна" партија ВМРО-ДПМНЕ, се јавува како сила, која наскоро влече општеството назад кон реминисценции од времето на соц. времето, а "левицата" СДСМ се припознати од американската политика, како реформатори и евро-ориентирани политичари, со про-НАТО-вска реторика и размислување. Вовлечена во тешка криза на ступор во меѓународното признавање, во комбинација со продлабочување се обиди за централизирање на власт и корупциски практики, Р. Македонија останува без јасна перспектива за развој во идно време и без нацртајте стратегија за зачувување на својот етнички и државен интегритет.

И покрај обидите во Македонија, како и во Бугарија, да се негира и минимизираше извештаите на американската дипломатија собрани во Cablegate - тие се факт. Најважно е дека нивната валидност не е демантираа и ставена под сомнение ниту еднаш од официјалните институции на САД, без оглед какви тешки вистини откриваат. Реакциите на владејачката партија ВМРО-ДПМНЕ во Македонија дека програмата се "фалсификувани", дека не може да се верува на проектот "WikiLeaks" - е комични и буди барем недоумица. Како доказ за автентичноста на американските извештаи можеме да го примениме Аватарот на самите Греми во веб-сајтот на WikiLeaks.ch, како и порака на профилот на Wikileas во социјалната мрежа Twitter. Слободните толкувања за учество на грчки, бугарски, американски и сите други безбедносни служби во правела заеднички сценарио против Владата на Груевски, предизвикуваат насмевка. Придаваме тоа на неизживения уште стар синдром од помината епоха на комунизмот, кога непријателот демнат од секаде, а најмногу од внатре и од под кревето.

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer