2011-06-01 Wikileaks Macedonia: Али Ахмети оценил лошо управување со Груевски

ДУИ: Миjaлков барал етнички судир со Албанците

Image

Политичкиот лидер Али Ахмети, претставник на партијата на албанската етничка заедница во Македонија ДУИ направи силно критичка анализа за управување со земјата пред американскиот амбасадор, станува јасно од дипломатска телеграма од Скопје, од Cablegate, кој е откриен од Wikileaks. Извештајот [09SKOPJE411] е подготвен од страна на Амбасадорот Филип Рикер и е испратен до Вашингтон на 21 август 2009 година.

Амбасадорот е гостување на Ахмети во неговата фарма во планинска област во западна Македонија на 16 август 2009, по повод 8 годишнината од Охридскиот договор (2001 година). Пред него Ахмети го критикуваше премиерот Никола Груевски за застојот во преговорите за името на Македонија и дипломатските односи со Косово. Според Ахмети тоа можеше да им наштети на односите со Србија и Бугарија. Албанскиот лидер побара од амбасадорот да изврши посилен јавен притисок, за да се реши прашањето со името. Од своја страна, амбасадорот забележал дека задкулисните активности може да се поефикасни од јавниот притисок.

Лидерот на ДУИ смета премиерот Груевски за премногу млад и наивен, што се одразува и во донесувањето одлуки.

Ахмети изразил загриженост од влијанието на внатрешниот круг околу Груевски, особено од братучед на Груевски Сашо Мијалков, кој е шеф на тајните служби. Според лидерот на ДУИ, Мијалков има контакти и желба да провоцира "лумпенизирани албански елементи во Македонија", за да предизвика етнички тензии, со што Мијалков да го оправда големи акции против албанската етничка заедница. Занемарување на Мијалков воопшто во однос на етничките Албанци, исто така, било наведено во разговорот.

На овој настан, претседателот Иванов е опишан како "добро момче", но со малку власт и влијание, де факто потчинет на премиерот.

Ахмети бил скептичен и за напредокот на земјата 8 години по Охридскиот договор, како го оценил "меѓу 4 и 5 поени од 10. Според него, етничките Македонци и понатаму да веруваат дека земјата им припаѓа само на нив. Двата најголеми проблемот за албанската заедница, според него, биле дека албанскиот јазик не се користи официјално и етничките Албанци не се претставени еднакво на водечки позиции во владата. При претходната коалиција на ДУИ со СДМС, неговата партија имала контрола на поважни министерства отколку кај сегашната со ВМРО-ДПНЕ, кажа тој. Ахмети верувал дека надминувањето на проблемот со името и влезот во НАТО ќе го олесни решавањето и на меѓуетничките прашања.

Албанскиот лидер не се изјаснува со ласкави зборови за конкурентите од ДПА, Мендух Тачи. Тачи сакал да го замени Охридскиот договор, со нов, уште порадикален договор. Бојкотот во парламентот и повикот од Албанија да стави вето на приемот на Македонија во НАТО, се индикатори за маргинализација на Тачи - рекол Ахмети. Хаотично однесување на Тачи можеше да ја загрози стабилноста на Македонија. Поради овие си ставови Ахмети бил да се состане особено со албанскиот премиер Бериша по неколку дена и бил да му каже дека албанската заедница не ја поддржува иницијативата на Тачи за бојкот на членството на Македонија во НАТО. Поради деструктивизмот на Тачи, по можност пред него бил лидерот на Нова Демократија Имер Селмани, кој претставувал "конструктивна и разумна опозиција. Покрај тоа, Селмани бил и многу близок со Груевски и двајцата разменувајќи домашни посети.

Интересен е и погледот на Ахмети на верските прашања во Македонија. Тој изразува јавно несогласување со политиката на премиерот да се градат цркви и да се издигнуваат нови верски симболи. "Во Македонија има повеќе цркви и џамии, отколку верници", резимира албанскиот лидер. Според Ахмети државните пари може да се користи поефикасно за други јавни проекти. Критично е и изјавата за лидерот на Исламската заедница во Македонија Сулејман Реџепи, кој според него бил "се друго, но не и верник" и претставувал "Бирократијата на Господ".

Како пример за подобро користење на буџетските средства Ахмети споменал проектот за создавање на голем универзитет во Тетово за соединувањето на двата постоечки. Овој иден Универзитет би требало да биде на државна издршка, но и со голема меѓународна поддршка. Ахмети, исто така подготвил проект со градоначалниците на 6 општини јужно од главниот град Скопје за чистење на загадените реки и езера, кои се во популарни туристички зони во Македонија. На Рикер беше предложено да се состане со градоначалниците, заедно со евроамбасадорот Ерван Фуере, со цел да им помогнат. Американскиот амбасадор не се ангажирал.

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer